Ten lekki deser bije na głowę mleczne kanapki. Przepis, który musisz wypróbować
Czekoladowe przekładańce z lekkim kremem waniliowym to domowa alternatywa dla mlecznych kanapek, które uwielbiają nie tylko dzieci, ale także dorośli. Lekkie, puszyste ciasto biszkoptowe z kakao oraz delikatny krem na bazie bitej śmietany, niewielkiej ilości stabilizującego masę serka mascarpone, miodu oraz ekstraktu waniliowego to hit w moim domu.
Jak zrobić czekoladowe przekładańce z kremem waniliowym?
Pyszne ciasto robię z niewielu składników. Czekoladowy biszkopt z dodatkiem odrobiny roztopionego masła zawsze wychodzi idealny. Ciasto piekę w bardzo dużej formie prostokątnej, żeby mocno nie wyrosło, bo wówczas trzeba nieco się nagimnastykować podczas krojenia. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.
Krem robię ze śmietanki kremówki 36%, która nie sprawia problemów podczas ubijania – szybko gęstnieje i jest stabilna po schłodzeniu. Do kremu dodaję również zimny serek mascarpone, który nieco przełamuje słodycz śmietanki, sprawiając, że krem nie jest mdły, delikatny w smaku miód akacjowy lub lipowy, a także ekstrakt waniliowy. Gotowym kremem przekładam pokrojony na cienkie płaty biszkopt.
Zanim pokroję ciasto na małe kawałki, schładzam je w lodówce przez 3-4 godziny. Podczas chłodzenia krem gęstnieje i nie wypływa podczas krojenia. Można również zostawić ciasto przed krojeniem w lodówce na całą noc. Gotowe czekoladowe przekładańce nie powinny być długo przechowywane w temperaturze pokojowej.
Wskazówka: biszkopt wchłonie wilgoć z masy i zmięknie, ale możesz dodatkowo nasączyć go rozpuszczonym we wrzątku kakao. Smak kremu możesz zmienić, dodając więcej serka mascarpone oraz np. kawę, kakao, zmiksowane owoce, namoczone w gorącym mleku wiórki kokosowe (odciśnięte z nadmiaru płynu), roztopioną czekoladę białą, gorzką, karmelową, mleczną, a także odrobinę ulubionego likieru z alkoholem lub bez.
Przepis: Czekoladowy przekładaniec z kremem waniliowym
Ten deser jest o niebo lepszy i pożywniejszy od popularnych, gotowych mlecznych kanapek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 223 w każdej porcji
Składniki
Na czekoladowy biszkopt:
- 7 średnich jajek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki roztopionego masła
- 4 łyżki kakao
Na krem:
- 350 g śmietanki kremówki 36%
- 150 g serka mascarpone
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z kakao. Masło roztop i wystudź, a jajka wybij do dużej miski. Jajka ubij z cukrem na jasną, puszystą masę. Gdy pojawią się pęcherzyki powietrza, zmniejsz obroty miksera i cienkim stronieniem wlej masło oraz ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawaj mąkę z kakao i wmieszaj suche składniki silikonową łopatką.
- Przygotowanie do pieczeniaWlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25 x 40 cm i wyrównaj wierzch łyżką.
- PieczeniePiecz czekoladowy biszkopt w temperaturze 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 40 minut lub do suchego patyczka.
- Przygotowanie kremuZmiksuj serek mascarpone z miodem i ekstraktem waniliowym. W osobnym naczyniu ubij śmietankę kremówkę. Połącz obie masy, mieszając rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach.
- WykonaniePrzekrój biszkopt na pół i przełóż kremem waniliowym. Schłodź ciasto w lodówce.
Tuż przed podaniem pokrój ciasto na kawałki.